ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY

IRC en Be Your Own Hero werken samen om de Hip Hop dansscene in Suriname te versterken

21-07-2024Event

IRC en Be Your Own Hero werken samen om de Hip Hop dansscene in Suriname te versterken. 🇸🇷 Onder leiding van Rivelino Ligeon, Shailesh Bahoran en Raymond den Uijl zijn de beide organisaties op een missie om dansers te empoweren, dansvaardigheden te ontwikkelen en onze stenen bij te dragen aan de levendige dansgemeenschap binnen het rijke culturele erfgoed van Suriname. Een belangrijk onderdeel is het organiseren van een battle in Suriname, waarbij de winnaar zal deelnemen aan de battles van IRC’s Support Your Culture in Utrecht.

Vlak voordat de battle eind april plaatsvond, gaven zowel Shailesh als Raymond workshops aan de lokale community in Suriname op de dansschool van Rivelino (Be Your Own Hero), een opkomende danslocatie in Paramaribo. Rivelino geeft al jaren dansles zonder vaste locatie, totdat hij steun kreeg van een familie van een van zijn studenten. Ze hadden toevallig toegang tot een oud pakhuis dat niet meer in gebruik was. De ruimte van het magazijn is onlangs omgetoverd tot de Be Your Own Hero-dansschool en Rivelino werkt elke dag hard om de locatie verder te ontwikkelen. 

Shailesh deelde in zijn workshop perspectieven en hulpmiddelen voor dans in theatercontext, waarbij hij enkele scènes uit de nu tourende voorstelling CREOLE verwerkte. De samenstelling van dansers en hun bijzondere inzet zorgden samen voor een indrukwekkende energie op de dansvloer.

“Het was een inspirerende, maar ook op persoonlijk vlak zeer ontroerende sessie. Inspirerend om de theatrale expressie van dansers te kunnen ervaren en ontroerend omdat we in Suriname waren, het land waarin ik ben geboren. En dat samen met mijn IRC-broer Ray, samen om te delen, ontmoeten en leren binnen de bijzondere scene in Suriname. Met elkaar delen via de taal en spirit van de hiphopcultuur” -Shailesh Bahoran

Raymond gaf een presentatie met inzichten over het opbouwen van een community, en vertelde over de geschiedenis van de Illusionary Rockaz Crew. De nadruk lag op lesgeven en het belang van het doorgeven van kennis aan de volgende generaties. De workshop omvatte een oefening over warming-up, gevechtstraining en uitvoeringsstrategieën, waarbij de dansers kennis maakten met concepten geïnspireerd door voorbeelden als Menno of Poe One.

De volgende dag vond de dansbattle plaats vlakbij de studio van Waka Pasi - midden in een kleine strip waar de lokale bevolking zich in het weekend vermaakt. Dansers namen deel aan battles in 2vs2 in allstyle (beoordeeld door Fally van Gennip, Lisa Ramlal en Derryl Boetoe); en 1vs1 breaking (met Bboy Dietje, Derryl Boetoe en Shailesh Bahoran als juryleden). Palmentuin, de beroemde palmenlandschapstuin in Paramaribo, diende als prachtig decor voor de dansbattles. Bij slecht weer hebben we een kleine tent opgezet, met een paar tribunes waar mensen op konden zitten. De tent was meestal vol.

“Het decor van de battle was de Palmentuin, die ik als kind in familiealbums zag, terwijl ik ervan droomde daar ooit zelf te staan. Nu was ik voor het eerst in Suriname, en het was voor mij zo’n full circle moment. Een extra laagje dopeness.” -Raymond den Uijl

Lokale dansers werden in de battle vergezeld door enkele deelnemers uit Frans-Guyana, en ook enkele uit Nederland. Miguel Sedoc & Jair Alleyne pakten de “W” in all style. De break battle werd gewonnen door Dearson Pity uit Frans Guyana, hij won een geldbedrag en de roem van de eerste plaats. Doordat de battle alleen voor Surinaamse dansers gold als voorronde voor Support Your Culture zal runner up Winston Isselt (bboy Coby) volgende maand naar Support Your Culture vliegen.