ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY

INNOVEREND DANSTHEATER MET EIGENZINNIG KARAKTER

Onder leiding van artistiek leider Shailesh Bahoran heeft lllusionary Rockaz Company de afgelopen decennia een unieke signatuur ontwikkelt, geïnspireerd door diverse dansvormen maar ook etnische en culturele achtergrond.

Vernieuwen

Innovatie, creativiteit en originaliteit zitten in het DNA van Shailesh Bahoran en Illusionary Rockaz Company verweven. DIt komt omdat eigenheid en originaliteit beide belangrijke principes zijn uit de hiphopmentaliteit die IRC zo veel heeft beïnvloed.

Verbreden

In het werk wat we maken streven we naar verbinding. Verbinding tussen mensen, culturen en achtergronden. Daarbij heeft Shailesh Bahoran laten zien dat hij hiphop kan implementeren in een theatrale structuur en daarmee nieuwe verhalen kan vertellen. Een combinatie die een breed publiek aanspreekt.

Versterken

Middels onze theaterproducties trachten we de artistieke en culturele waarde van hiphopdans in het danstheater te kunnen versterken. Tevens gaat het om de versterking van de relatie tussen de underground scene en het breder toegankelijke theatercircuit.

Impact op de underground scene, het danslandschap en maatschappij

IRC haalt inspiratie uit diverse dansvormen maar ook uit ieders etnische en culturele achtergrond.

Vanuit die visie is IRC in staat producties te ontwikkelen die een artistiek hoogstaande kwaliteit laten zien en daarmee een sterke bijdrage leveren aan de underground scene, het danslandschap en de maatschappij.

CREOLE

CHOREOGRAFIE: Shailesh Bahoran

In CREOLE zoekt choreograaf Shailesh Bahoran naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur. Want in een bevolking die bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen (zoals Kalinya’s en Lokono’s), Joden en Nederlanders is de definitie van een echte Surinamer niet gemakkelijk te verwoorden. De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. Naast de Surinaamse cultuur is de Caribische cultuur een sterk voorbeeld van deze ontwikkeling.
Een belangrijke motor voor beide voorbeelden was de slavernij en contractarbeid. Hoe kan er een nieuwe cultuur, rijk aan gebruiken, gemeenschapszin en energie voortkomen uit een gedeelde negatieve geschiedenis? Hierin ziet Shailesh een symbolische link met de hiphopcultuur. Ook die ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden, en ontwikkelde vervolgens tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht.

Shailesh werkt in deze voorstelling met dansers die de uiteenlopende achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied. Hij werkt daarbij in een vorm waar niet een verhaallijn maar de energie en emotionele weerspiegeling van de cast de belangrijkste drijfveren zijn voor de choreografie.

IRC ONE

CHOREOGRAFIE: Illusionary Rockaz Crew

‘IRC ONE’ is een energieke en meeslepende voorstelling door de kernleden van IRC; een verhaal over broederschap, expressie en eigenheid; een lofzang aan de cultuur die hen samenbracht.

AVATĀRA

CHOREOGRAFIE: Shailesh Bahoran & Duda Paiva

In deze meeslepende voorstelling, waarin dansers en foam sculpturen versmelten tot avontuurlijke karakters, vertellen meesterpoppenspeler Duda Paiva en de bejubelde choreograaf Shailesh Bahoran het verhaal van de levensadem. Want waar begint deze magie eigenlijk? Blazen goden mensen het leven in of is het de mens die goden creëert?

Eerst volgende theatershows

⭐️️ AVATĀRA IS GENOMINEERD VOOR DE ZWAAN VOOR DE MEEST INDRUKWEKKENDE DANSPRODUCTIE 2023! ️⭐️

We zijn vereerd dat onze coproductie een indruk heeft gemaakt op de jury:
“AVATĀRA heeft de jury zeer geraakt. De organische mix van de poppen van Duda Paiva en de menselijke dansers van IRC overtuigt volledig en vormt een ideale vertolking van het gegeven van een zelfgecreëerd alter ego. De makers laten veel ruimte voor de eigenheid van iedere danser, waarbij de interactie met de poppen indrukwekkend is. Deze prachtige, op maat gemaakte, danspartners versterken de belangrijkste kenmerken van het zelf geconstrueerde ‘ik’ en dagen de dansers uit om dat lichamelijk te doorvoelen. In een spiegelpaleis van identiteiten toont AVATĀRA ontroerende, beklemmende, spannende en humoristische invalshoeken op het lichaam en de ups-and-downs in het leven.”

De uitreiking vindt plaats op 29 september tijdens de Nederlandse Dansdagen

Wil je meer weten over onze diensten?