ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY

IRC en Be Your Own Hero werken samen om de Hip Hop dansscene in Suriname te versterken

IRC en Be Your Own Hero werken samen om de Hip Hop dansscene in Suriname te versterken. 🇸🇷 Onder leiding van Rivelino Ligeon, Shailesh Bahoran en Raymond den Uijl zijn de beide organisaties op een missie om dansers te empoweren, dansvaardigheden te ontwikkelen en onze stenen bij te dragen aan de levendige dansgemeenschap binnen het rijke culturele erfgoed van Suriname. Een belangrijk onderdeel is het organiseren van een battle in Suriname, waarbij de winnaar zal deelnemen aan de battles van IRC’s Support Your Culture in Utrecht.

CREOLE, over creolisering, het proces waar verschillende culturele elementen samensmelten tot 1 cultuur

Op dinsdag 27 februari vindt er een contextprogramma plaats bij OBA Oosterdok van 19.30 tot 21.30 uur. Het programma bevat een gesprek tussen Francio Guadelope en Maarten van Hinte gevolgdmet een Q&A en een snippet van de voorstelling CREOLE.

CREOLE Introductie: Shailesh Bahoran

Ter voorbereiding op de komende tournee met de productie CREOLE hebben we even de tijd genomen om de gehele cast en hun persoonlijke verhalen goed voor te stellen. Het wordt tijd om bij te praten met de maker van het stuk, Shailesh Bahoran. Waar kwam de inspiratie voor CREOLE vandaan, en hoe verloopt het proces tegenwoordig? 

Cast Introductie: Chandenie Gobardhan

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Chandenie Gobardhan.

Cast Introductie: Marchano Sarijoen

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Marchano Sarijoen.

IRC — 25TH ANNIVERSARY

Illusionary Rockaz Company bestaat 25 jaar! En dat wordt gevierd met een jubileumeditie in de Stadsschouwburg van Utrecht.

Cast introductie: Joley Groeizaam

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Joley Groeizaam.

Cast Introductie: Ser Sebico

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Ser Sebico.

Cast Introductie: Jentel Schiettekatte

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Jentel Schiettekatte.

CREOLE Cast Introductie: Patrick Karijowidjojo

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als eerste: Patrick Karijowidjojo.

Jesse Blom — SENSORY (Interview)

Jesse Blom neemt deel aan het Fonds voor Cultuurparticipatie Urban Arts Talent Programma, een traject waarin hij zijn artistieke signatuur en werkwijze verfijnd. Wil je meer weten over Jesse’s proces en zijn inspirerende eindproject ‘SENSORY’? Wij stelden hem een aantal vragen.

Shailesh Bahoran (IRC) en Duda Paiva (DPC) met de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie AVATĀRA

Shailesh Bahoran van Illusionary Rockaz Company en Duda Paiva van Duda Paiva Company, zijn onlangs geëerd met de prestigieuze Zwaan Award voor de meest indrukwekkende dansproductie. Dus hoe gaat het nu met ze? Hoe hebben zij het winnen van de prijs ervaren?

AVATĀRA winnaar Zwaan Meest indrukwekkende dansproductie

Dansgezelschap IRC wint tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala op 29 september een Zwaan voor hun meest recente voorstelling AVATĀRA, een coproductie met Duda Paiva Company.

IRC in Koninklijk Theater Carré bij De Opening van het culturele seizoen

Aanstaande zaterdag 26 augustus staan we bij De Opening van het culturele seizoen (voorheen Uitmarkt) in Koninklijk Theater Carré.

Je kunt een tijdslot reserveren voor de exclusieve sneak-peak tour dwars door Koninklijk Theater Carré om kennis te maken met vijf verschillende optredens die het nieuwe culturele seizoen te bieden heeft. Wij zullen een korte impressie geven van onze nieuwe voorstelling CREOLE tussen 11:10 en 12:25 uur.

In de avond is er een live-uitzending op NPO2 vanaf 22.08 uur met een fragment van de voorstelling KISHAN. Als je de tv-repetities van zaterdag live bij wil wonen kan dat, meld je dan bij de ingang van Koninklijk Theater Carré, de toegang is gratis. Voor toegang bij de avondopnames moet je kaarten reserveren.

Making of CREOLE

Een aantal weken geleden reisden we naar Suriname om onderzoek te doen én de trailer te schieten voor onze aankomende productie CREOLE.

In deze dansvoorstelling, die begin 2024 in theaters te zien zal zijn, onderzoekt Shailesh het begrip creolisering, door zich onder te dompelen in de cultuur van zijn geboorteland. De vruchtbare grond van Suriname is al eeuwenlang het toneel van een eindeloze uitwisseling tussen uiteenlopende culturen. Gebruiken en tradities uit Afrika, Amerika, Azië en Europa zijn gedurende de jaren samengesmolten tot een krachtige cultuur vol energie en verbindingskracht.

Verwacht de trailer door Shueti binnenkort en check nu alvast de data in de agenda.

CREOLE is (mede) mogelijk gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, en DutchCulture.

IRC ONE reflecties

Een korte maar zeer bijzondere en krachtige IRC ONE-tour is ten einde. Vanaf het eerste idee om ons 25-jarig jubileum te vieren door samen te komen op theaterpodia tot het creatieve proces en van de intense repetitiedagen tot het allerlaatste applaus en de afterparty in Stadsschouwburg Utrecht.

De crew blikt terug op de voorstelling.

De Dansers, SHIFFT en IRC organiseren een workshopweekend!

Gedurende twee dagen gaan Josephine van Rheenen (De Dansers), Jasper van Luijk (SHIFFT) en Shailesh Bahoran (IRC) hun choreografische methoden delen. Van (groeps)partnering tot compositie, improvisatie en ontwikkeling van materiaal.

Ons gemeenschappelijke doel van deze workshop is om te ontmoeten, met nieuwe dansers samen te werken en gezamenlijk innovatieve choreografische benaderingen te ontdekken.

Schrijf je nu in voor dit inspirerende weekend. Stuur een korte video en een samenvatting van je danservaring naar danae@dedansers.com vóór 20 augustus 2023. Er is plek voor 15 dansers.

WANNEER: 6 en 7 oktober, 11.00-17.30 uur

WAAR: De Nijverheid, Utrecht

KOSTEN: 75,- EUR

AVATĀRA is genomineerd voor de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie 2023!

We zijn vereerd dat onze coproductie een indruk heeft gemaakt op de jury:

“AVATĀRA heeft de jury zeer geraakt. De organische mix van de poppen van Duda Paiva en de menselijke dansers van IRC overtuigt volledig en vormt een ideale vertolking van het gegeven van een zelfgecreëerd alter ego. De makers laten veel ruimte voor de eigenheid van iedere danser, waarbij de interactie met de poppen indrukwekkend is. Deze prachtige, op maat gemaakte, danspartners versterken de belangrijkste kenmerken van het zelf geconstrueerde ‘ik’ en dagen de dansers uit om dat lichamelijk te doorvoelen. In een spiegelpaleis van identiteiten toont AVATĀRA ontroerende, beklemmende, spannende en humoristische invalshoeken op het lichaam en de ups-and-downs in het leven.”

De uitreiking vindt plaats op 29 september tijdens de Nederlandse Dansdagen 💫

De tour van IRC ONE zit erop!

De tour van IRC ONE zit erop! Een korte maar zeer krachtige tour. Heel veel liefde en dank gaat uit naar iedereen die aan deze voorstelling heeft gewerkt en iedereen die naar de show is komen kijken.

Binnenkort blikken we uitgebreider terug op deze speciale voorstelling. Stay tuned 💫

IRC ONE
❤️

IRC viert 25 jarig jubileum met speciale voorstelling: IRC ONE

We kunnen zelf ook bijna niet geloven dat het zo lang geleden is maar de Illusionary Rockaz Crew bestaat dit jaar toch echt 25 jaar!  Om deze mijlpaal te vieren gaan we, in bijna volledige originele bezetting, weer samen de theatervloer op. En wel met IRC ONE, een energieke voorstelling over verwantschap, expressie en eigenheid.

AVATĀRA reflecties: The Cast

Na een succesvolle tournee met AVATĀRA, die gedurende 3 maanden en met 30 speelbeurten door heel Nederland reisde, nemen we de tijd om even terug te blikken. Wat zijn vanaf het allereerste idee tot de realisatie van de daadwerkelijke voorstelling de vele hoogtepunten en leermomenten geweest?  In dit meeslepende theaterstuk, gemaakt door Shailesh Bahoran & Duda Paiva, bliezen 6 uitzonderlijke dansers de fantasievolle schuimsculpturen tot leven.

AVATĀRA reflecties: Shailesh Bahoran en Duda Paiva

Na een succesvolle tournee met AVATĀRA, die gedurende 3 maanden en met 30 speelbeurten door heel Nederland reisde, nemen we even de tijd om terug te blikken. Wat zijn vanaf het allereerste idee tot de realisatie van de daadwerkelijke voorstelling de vele hoogtepunten en lessen geweest? De regisseurs, Shailesh Bahoran & Duda Paiva, hebben samen een unieke show ontwikkeld, waarin poppenspel wordt gecombineerd met hedendaagse, hiphop- en funkgerelateerde dansstijlen.