ILLUSIONARY ROCKAZ COMPANY

CREOLE

In CREOLE zoekt choreograaf Shailesh Bahoran naar de oorsprong van de Surinaamse cultuur. Want in een bevolking die bestaat uit Creolen, Hindoestanen, Chinezen, Javanen, Inheemsen (zoals Kalinya’s en Lokono’s), Joden en Nederlanders is de definitie van een echte Surinamer niet gemakkelijk te verwoorden. De term creolisering wordt gebruikt voor de vermenging van verschillende culturen die vervolgens samensmelten tot één. Naast de Surinaamse cultuur is de Caribische cultuur een sterk voorbeeld van deze ontwikkeling.
Een belangrijke motor voor beide voorbeelden was de slavernij en contractarbeid. Hoe kan er een nieuwe cultuur, rijk aan gebruiken, gemeenschapszin en energie voortkomen uit een gedeelde negatieve geschiedenis? Hierin ziet Shailesh een symbolische link met de hiphopcultuur. Ook die ontstond uit verschillende etnische en culturele achtergronden, vaak afkomstig uit een gemeenschappelijk zwaar verleden, en ontwikkelde vervolgens tot een bijzonder veelzijdige cultuur vol kunstvormen en verbindingskracht.

Shailesh werkt in deze voorstelling met dansers die de uiteenlopende achtergrond van de Surinaamse cultuur weerspiegelen, op zowel artistiek, etnisch als cultureel gebied. Hij werkt daarbij in een vorm waar niet een verhaallijn maar de energie en emotionele weerspiegeling van de cast de belangrijkste drijfveren zijn voor de choreografie.

Concept & regie: Shailesh Bahoran | Choreografie: Shailesh Bahoran ism de dansers | Dansers: Chandenie Gobardhan, Joley Groeizaam, Patrick Karijowidjojo, Marchano Sarijoen, Jentel Schiettekatte & Ser Sebico | Lichtontwerp: Mike den Ottolander | Muziek: Rik Ronner | Foto: Shueti | Met dank aan: Thomas Buelens, Ann Hermelijn, Dino Kappel, Kenneth, The Myztikalz, Alida Neslo, Dave Simson, Fabian Vas & iedereen die heeft meegewerkt.

CREOLE is (mede) mogelijk gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, en DutchCulture.

Gerelateerd Nieuws

CREOLE, over creolisering, het proces waar verschillende culturele elementen samensmelten tot 1 cultuur

Op dinsdag 27 februari vindt er een contextprogramma plaats bij OBA Oosterdok van 19.30 tot 21.30 uur. Het programma bevat een gesprek tussen Francio Guadelope en Maarten van Hinte gevolgdmet een Q&A en een snippet van de voorstelling CREOLE.

CREOLE Introductie: Shailesh Bahoran

Ter voorbereiding op de komende tournee met de productie CREOLE hebben we even de tijd genomen om de gehele cast en hun persoonlijke verhalen goed voor te stellen. Het wordt tijd om bij te praten met de maker van het stuk, Shailesh Bahoran. Waar kwam de inspiratie voor CREOLE vandaan, en hoe verloopt het proces tegenwoordig? 

Cast Introductie: Chandenie Gobardhan

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Chandenie Gobardhan.

Cast Introductie: Marchano Sarijoen

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Marchano Sarijoen.

Cast introductie: Joley Groeizaam

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Joley Groeizaam.

Cast Introductie: Ser Sebico

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Ser Sebico.

Cast Introductie: Jentel Schiettekatte

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als volgende: Jentel Schiettekatte.

CREOLE Cast Introductie: Patrick Karijowidjojo

Terwijl we ons voorbereiden op de komende tournee met de productie CREOLE, nemen we even de tijd om de cast en hun persoonlijke achtergrond goed voor te stellen. Als eerste: Patrick Karijowidjojo.

Making of CREOLE

Een aantal weken geleden reisden we naar Suriname om onderzoek te doen én de trailer te schieten voor onze aankomende productie CREOLE.

In deze dansvoorstelling, die begin 2024 in theaters te zien zal zijn, onderzoekt Shailesh het begrip creolisering, door zich onder te dompelen in de cultuur van zijn geboorteland. De vruchtbare grond van Suriname is al eeuwenlang het toneel van een eindeloze uitwisseling tussen uiteenlopende culturen. Gebruiken en tradities uit Afrika, Amerika, Azië en Europa zijn gedurende de jaren samengesmolten tot een krachtige cultuur vol energie en verbindingskracht.

Verwacht de trailer door Shueti binnenkort en check nu alvast de data in de agenda.

CREOLE is (mede) mogelijk gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, en DutchCulture.